Gemeente Wageningen en een collectief van Wageningse ondernemers hebben een wedstrijd uitgeschreven voor kunstenaars om hun binnenstad te verlevendigen met “coronaproof kunstprojecten”. De uitdaging iets te bedenken dat geen publieksverzameling mag veroorzaken, maar wel publiek moet bereiken, heb ik opgelost door voor te stellen een muziekstuk te componeren van een straat lang, dat enkel goed te beluisteren is door er langs te lopen. Door een vakjury werd mijn inzending voor de prijsvraag uit 26 inzendingen gekozen: “De Klinkerstraat – muziekstuk van 100 meter”.
“De Klinkerstraat” bestaat uit 10 muzikale delen of sferen, verspreid over honderd meter winkelstraat. De stukken zijn zo ten opzichte van elkaar geschreven dat verplaatsing tussen de speakers interessanter is dan blijven staan bij één van de speakers, enkel door langslopen ontvouwt zich het muziekstuk. Een mooie uitdaging aan mezelf, omdat ik ook nog wil dat het muziekstuk in beide looprichtingen werkt.
De stukken zijn gebaseerd op materialen of ‘werkingsprincipes’ van muziekinstrumenten Zoals: koper (blazers), nikkel/staal (snaren), nylon en bamboe harpsnaren, kristalharp, stem. In feb-maart schrijf ik de stukken “in estafette”: uit elk vorig muziekstuk blijft iets over dat de kiem voor het volgende muziekstuk vormt. Zo vloeien de geluiden bij verplaatsing mooi in elkaar over en wordt de nieuwsgierigheid naar de volgende delen gewekt. De muziekstukken zijn allen ingespeeld op dezelfde grondtoon van 136,1 Hz (een C# bij A=432 Hz) die door klankhealers beschouwd wordt als “de grondtoon van de aarde” of de “toon van Ohm”. Het muziekstuk ontwikkelt zich daardoor niet zozeer in melodie of harmonie, maar in timbre, materialiteit, instrumentarium en sounddesign. Begin februari heb ik mooie opnames gemaakt met Nanja Bakker, harpiste van Harppraktijk Wageningen. Als laatste toevoeging zal ik nog zang opnemen met Johanneke Vogel, Sopraan uit Bennekom. Wanneer het muziekstuk gepresenteerd wordt, mag ik niet aankondigen, een beetje contra-intuïtief, maar anders zouden mogelijk teveel mensen rondom het muziekstuk rondwandelen, waardoor het alsnog teveel publieksverzameling veroorzaakt. Het is dus voor de gelukkigen die “doelgericht hun boodschappen aan het doen zijn” in de binnenstad. Het stuk is ook voor andere steden of plekken geschikt en kan danook besteld worden.